{ "title": "Akut Amipli Dizanteri", "image": "https://www.dizanteri.gen.tr/images/Akut-Amipli-Dizanteri-43.jpg", "date": "21.01.2024 12:40:09", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "
Akut Amipli Dizanteri, Dizanteri hastalığı bulaşıcı özelliğe sahip olup hemen hemen her yaşta görülebilecek bir rahatsızlık türüdür. Amip; İçecek ve yiyeceklerin içerisinde bulunmakta olup yüksek sıcaklıkta ölebilmektedir. Özellikle akut amipli dizanteri rahatsızlığına maruz kalan kişilerin, hamam böcekleri ve sinek lavralarında bulunan mikropların sindirim sistemi yoluyla alınması sonrasında ortaya çıktığı tespit edilmiştir. İnce ve kalın bağırsağa sindirim yoluyla yerleşen amipli dizanteri vücutta bulunan diğer organlara sıçrayıcı özelliğe sahiptir.

Akut amipli dizanteri hastalığına neden olan zararlı virüslerin kuluçka süresi 3-5 gün ile 1-2 ay arasında olabilmektedir. Su yoluyla bulaşmış olan amipli dizanteri daha şiddetli rahatsızlıklara neden olmakla birlikte kişide; kilo kaybı, iştah azlığı, kusma, baş ağrısı, mide bulantısı ve kanlı ishal şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Akut Amipli Dizanteri hastalığı oldukça tehlikeli bir rahatsızlık türü olup insandan insana geçme özelliğine sahiptir. Bunun yanı sıra hastalık kuluçka süresini tamamlandıktan sonra vücut direncinin düşmesine neden olur. Bundan sonra tedavi olunmaması halinde akut amipli dizanteri kana karışarak yılma özelliği gösterir. Zamanla vücutta karaciğer, akciğer, beyin, idrar yollarında ciddi apselere neden olarak kişinin yaşamını olumsuz etkiler. Özellikle karaciğere amipli dizanteri mikrobu tutunması halinde burada karaciğer büyümesine neden olarak ateşlenme ve terleme rahatsızlıklarını gösterir. Akut amipli dizanteri mikropları kanlı ishal sonrasında teşhisi kolaylıkla tespit edilmiş olup Uzman hekim tedavisine ihtiyaç duyulmaktadır.

Akut Amipli Dizanteri Erken Nasıl Teşhis Edilir?

Bu hastalığın erken teşhisi kişide ciddi tahribatlar oluşmaksızın, hastalığı kısa süre içerisinde atlatmasına neden olur. Akut amipli dizanteri teşhisi incelendiğinde laboratuvar ortamında dışkının incelenmesi sonrasında bu hastalık teşhis edilir. Dışkı mikroskop ortamında incelendiğinde hareket eden amipler görülecektir. Bunun yanı sıra Uzman hekimin yapacağı tetkikler sonrasında sintigrafi, ultrason ve röntgen gibi cihazlar ile hastalığın teşhisini ortaya çıkaracaktır.

Akut Amipli Dizanteri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Amipli dizanteri rahatsızlığına maruz kalan hastaların terasiklin ve metranidazol içerikli ilaçlar tüketmesinde faydalar bulunmaktadır. Akut amipli dizanteri rahatsızlığına maruz kalan kişilerde yapılan teşhis ve tetkikler sonrasında hastalığın ilerleme durumu tespit edilir. Akabinde 10 gün devam edecek ilaç tedavisi başlanılır. Bu ilaç tedavisi sonrasında kişi kısa süre içerisinde sağlığına kavuşur. Ancak tedavi sürecinde kişi yeme, içme ve sağlığına oldukça dikkat etmek zorunda olup kişisel temizliğine dikkat etmek zorundadır. Beklenmeyen bir rahatsızlık gözlemlenmesi halinde konu Uzman hekime bildirilmelidir.

Amipli dizanteriden korunmanın yolları
" } ] }