{ "title": "Amipli Dizanteri Nasıl Bulaşır", "image": "https://www.dizanteri.gen.tr/images/Amipli-Dizanteri-Nasil-Bulasir-17.jpg", "date": "19.01.2024 22:22:50", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Amipli Dizanteri Nasıl Bulaşır; Amipli dizanteri; ılıman iklim bölgelerinde yaygın olarak görülür. Fakat temel olarak hemen her yere kolay uyum sağlayabilen bir hastalıktır. Her yaşta görülebilen bir rahatsızlıktır. Amipli dizanteri Entomoeba histolytica adlı amipin neden olduğu bir hastalıktır.

Amipli Dizanteri Nasıl Bulaşır?

Amip sağlıklı olan kişilere taşıyıcı olan kişilerden veya hastalardan bulaşır. Yapıla araştırmalara göre köpek ve maymunun da hastalığı bulaştırdığı söylenir. En yaygın bulaşma yolu kistli dışkı ile kirlenmiş içecek ve yiyeceklerdir. İnsan dışkısının toprak için gübre amacı ile kullanıldığı yerlerde sebze, meyveler hastalığın bulaşmasında önemli faktördür. Sineklerin kistleri yediğimiz yiyeceklere bulaştırması ve su kaynaklarının kirlenmesi de hastalığın yayılmasına, ilerlemesine etkendir. Hamam böcekleri de amip kistlerinin çevreye yayılmasında etkilidir. Trofozoitler dış mekânda kolayca ve hızlıca yok olduğundan (Öldüğünden) akut amipli dizanteri ciddi tehlike oluşturmaz. Fakat iyileşmeye doğru giden hastaların ve taşıyıcı olan kişilerin dışkılarında yer alan kistler dış mekânda uzun süre yaşamını devam ettirebilir ve hastalığın etrafa yayılmasını sağlar.

Amipli Dizanteri Belirtileri Nelerdir?

Hastaların büyük bölümünde net, açık belirtiler görülmez. Fakat dikkatli olan bir hasta uzun zamandır belirli olmayan sindirim yakınmaları ve bazen olan hafif ishalin var olduğunu fark edecektir. Kuluçka zamanı 5-6 gün işe 1-4 aya arasında olabilir. Su ile başlangıç yapan amipler şiddeti yüksek hastalığa neden olur. Kusma, kilo kaybı, iştah azlığı ve kanlı ishal ile devam eder. Bazı zamanlarda hiçbir belirti olmayabilir. Nadiren kalın bağırsakta delinmeye rastlanır. Fakat genel olarak kalın bağırsakta kitleler (Ameboma) oluşumu gözlenir. Hastalığın meydana gelmesi genel olarak vücut direncinin azalması ile kendini gösterir. İleri seviyede olan hastalarda amip kana karışır ve yayılım gösterir. Bu durum dalak, karaciğer, akciğer, idrar yolları, beyin ve deride apselerin oluşumuna neden olur.

Amipli dizanteri hastalığı diğer ishallerden farklı olarak kanlı dışkı ile kendini gösterir.

Amipli Dizanteride Tanı Nasıl Konulur?

Her sağlık sorununda olduğu gibi amipli dizanteride de erken tanı önemli faktördür. Tanı amacı ile laboratuvarda taze dışkı kullanılır. Dışkıda ayağa benzeyen uzantıları sayesinde hareket halinde olan amipler gözlemlenir. Dışkıda yer alan Charcot-Leyden kristllari tanı koymada önemli etkendir. Taşıyıcı olan kişilerde 2 çekirdekli kiste, hastalarda ise 4 çekirdekli kiste rastlanır. Ayriyeten bulunan organa göre de (Ultrason, sintigrafi veya röntgen gibi) yapılan tetkikler farklılık gösterebilir.

Amipli Dizanteride Tedavi Nasıl Yapılır?

Tedavide terasiklin ve metranidazol grubunda yer alan ilaçlar kullanılır. Tedavi süresi hemen hemen 10 gün kadardır. Hastalıktan korunmak için hijyen, içme suyunun 50 derece üstüne kadar ısıtılarak kullanılması faydalıdır.

Dünya Sağlık Örgütünün Amipli Dizanteri ve bu Gibi Hastalıklardan Korunma Önerileri
" } ] }