{ "title": "Basilli Dizanteri", "image": "https://www.dizanteri.gen.tr/images/Basilli-Dizanteri-83.jpg", "date": "21.01.2024 03:56:16", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "
Basilli Dizanteri çok bulaşıcı bir hastalık türüdür. Basillidizanteriden korunmanın en kolay yolu ve en önemlisi kişisel bakım ve her türlü eşyanın mikroplardan arındırılması gerekmektedir. Basilli dizanteri hastalığı genellikle aşırı bir şekilde baş dönmesi, ateş, kanlı ve irinli ishale sebep olmaktadır.

Basilli Dizanteri Hastalığının Sebepleri Nelerdir?

Basilla dizanteri hastalığının bakterilerin pek çok tür ve benzer olan mikroplar basilli dizanteriye sebep olabilir. Bu hastalığın başlangıç noktası shigella ismi verilen mikroorganizmalardır. Vücuda ağız yolu ile girer ve ilk önce buraya yerleşirler, sonra kalın bağırsakta bulunan mikozaya yerleşerek çoğalmaya başlar. Yoğun bir şekilde alyuvar üretmeye sebep olur. Üretim işlemi hızlı bir şekilde gerçekleşir. Vücuda saplanarak derin yaralar oluşturur.

Basilla Dizanteri Hastalığı Nasıl Bulaşır

Basilli dizanteri hastalığını bulaştıran mikroorganizmalar sadece hastalara ya da taşıyıcı olan kişilerde bulunmaktadır. Basilli dizanteri iyileşme sürecinde olan hastalar taşıyıcı işlevi yapar ve bu süreç içinde hastalardan uzak durmalı ve yakın temastan kaçınmak gerekir. Pek çok insan sağlıklı olsa bile basilli dizanteri hastalığını bulundurma ihtimali vardır. Basilli dizanteri özellikle ağız yoluyla pislikler ve dışkı ile bulaşmaktadır.

Basilli Dizanteri Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Basilli dizanteri hastalığı kendine özgü pek çok belirtiyi bünyesinde bulunmaktadır. Fakat bu belirtiler çoğu zaman kendisini açıkça belli etmeyebilir ya da teşhis esnasında gözden kaçabilir. Belirtiler sonrasında yapılacak olan teşhisler doğru bir şekilde konulması gerekir. Yoksa çok tehlikeli sonuçlara hatta ölümle bile sonuçlanabilir Ayrıca bu hastalığın ilerleme seviyesi mikrobun zehiri ile doğru orantılı bir yol izler. Hastalığın kuluçka döneminde iştah kaybı, ishal, aşırı karın ağrısı izler ve kuluçka dönemi ise 1-3 gün kadar sürer. Ama bunlar hastalığın tam bir belirtisi sayılmaz. Daha çok hastalık çok şiddetli karın ağrısı, aşırı titreme nöbeti ile yükselen aşırı ateş, bulantı, kusma, sık sık sulu dışkılama, aşırı karın ağrısı ve sık sık tuvalete çıkma isteği şeklinde görülür.

Basilli Dizanteri Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Basilli dizanteri hastalığında devamlı tuvalete çıkıldığı için aşırı derecede sıvı kaybına sebep olduğu için ilk hedef vücudun kaybettiği sıvıyı tekrar yerine koymaktır. Bu yüzden hastanın kaybettiği sıvının az en iki katını 6 saat içinde tekrar hastaya vermelidir. Bu aşamada antibiyotik kullanmak çok önemlidir. Aksi yönde bir tedavi yanlış olur. Ayrıca aşırı alınan antibiyotik de olumsuz bir etki bırakabilir. Basilli dizanteri akut döneminde bol bol su, sıvı gıdalar, meyve suları, pirinç lapası daha sonra ise kıyma, balık ve şehriye yiyecekler arasına eklenmektedir. Aslında basilli dizanteri hastalığında tedavi çok kolaydır. Hastanın kaybettiği suyu sık sık sulu şeyler yiyerek ve içerek tekrar almasıdır. Fakat yine de bir doktora gitmeyi ihmal etmemeliyiz.
" } ] }