{ "title": "Bebeklerde Dizanteri", "image": "https://www.dizanteri.gen.tr/images/Bebeklerde-Dizanteri-33.jpg", "date": "21.01.2024 03:13:43", "author": "dudu yıldız", "article": [ { "article": "Bebeklerde dizanteri, sık karşılaşılan şikâyetler içerisinde yer alırken bağırsaklarda bulunan iltihaplanma ile ortaya çıkar. İltihap sonucunda kanlı veya normal düzeyde ishal oluşumuna sebep olur. Özellikle virüs, enfeksiyon, bakteri, parazit sonucunda ortaya çıkan dizanterinin bebeklerde tehlikeli olduğu belirtilmektedir. Özellikle bağırsak sisteminin bozulmasına sebebiyet verdiği için bağırsağın işlevini yerine getirmesine engel olur. Dizanterinin bebeklerde ağız yolu ile bulaştığı gözlenir. Ayrıca deriden temas ve dokunma ile ortaya çıktığı belirtilmektedir. Bebeklerde dizanteri sonucunda vücut fazla oranda su tüketmeye başlar. Bunun yanında tüketilen mineraller sebebiyle bağışıklık sisteminin çökmesine sebep olur. Bebeklerde dizanteri hastalığının ciddiye alınması gerekir. Aksi takdirde zehirlenme veya ölüme sebebiyet verdiği belirtilmektedir.

Bebeklerde dizanteri çeşitleri

Bebeklerde basilli dizanteri, bakteri sebepli tropikal bölgelerde yaşayan bebeklerde gözlenir. Dünya çapında yılda bir milyondan fazla kişinin dizanteriden hayatını kaybettiği belirtilmektedir. Bu oranın içerisinde yaklaşık olarak 600 bin. Kişinin bebek ve çocuk olduğu belirtilmektedir bu sebepten dolayı tedavisinin vakit kaybedilmeden yapılması hayatı önem taşımaktadır.

Bebeklerde Amipli dizanteri, tek hücreli amip tarafından vücuda alınan dizanteri çeşitleri içerisinde yer alır. Vücuda girdiği zaman bekleme süreci yapar ve sonradan aktif hale gelir. Ölümcül olması sebebiyle bulaşıcı olan hastalıklar içerisinde yer alır. Özellikle bebeklerde amipli dizanteri hijyenik olmayan su tüketimi veya yiyeceklerden bulaşması ile gözlenir. Teşhis edilmesi halinde vakit kaybedilmeden tedavi edilmesi gerekir.

Bebeklerde dizanteri belirtileri ve neden olur?

Bebeklerin vücudu savunmasız olduğu için her türlü zararlı oluşuma karşı açık varlıklardır. Özellikle anne sütü almayan çocukların birçok hastalığa maruz kaldığı belirtilmektedir. Bu sebepten dolayı bebeklerin dengeli ve sağlıklı beslenmesi için bolca anne sütü ile beslenmeleri belirli aydan sonra ek gıdalara geçerek vücut gelişimini tamamlanmasına yardımcı olunması gerekir. Temiz olmayan su tüketimi ile vücuda alınması halinde birçok hastalığa sebebiyet verir. Dizanteri ile bebeklerin karnında şişlik, yüksek ateş, kanlı ishal, normal ishal, bulantı, halsizlik, uykusuzluk, ateş ani başlayan titreme nöbetleri, sürekli kaka yapması veya kabızlık gibi problemler dizanteri belirtileri içerisinde yer alır. Bu sebepten dolayı vakit kaybedilmeden tedavi edilmesi gerekir. Bebeklerde tedavi edilmemesi halinde zehirli ishal sebebiyle ölüme sebebiyet verdiği belirtilmektedir.

Bebeklerde dizanteri tedavisi nasıl yapılır?

Muayene sonrasında yapılan kan tahlili ve dışkı tahlili ile ortaya çıkar. Gerekli görülürse bebekleri uygulanacak ultrason yöntemleri ile kesin teşhisi yapılır. Uygulanacak ilaç tedaviyle tedavi edilmesi sağlanır. Özellikle tedavi ağız yolundan uygulanırken bu süreç içerisinde bebeğe fazla su içirilmeli ve sürekli anne sütü ile beslenmesi sağlanmalıdır. Çünkü anne sütü içerisinde bulunan doğal antibiyotik sayesinde dizanterinin oluşturduğu problemlerin ortadan kaldırılması sağlanır. Bebeğe yüksek oranda sıvı takviyesi yapılmalıdır. İlerlemiş safhasında bebeklerin hastaneye yatırılarak oksijen, serum uygulaması yapılarak kaybettiği suyun geri alınması sağlanır. Antibiyotik uygulanması gerekli görülmesi halinde uygulanarak dizanterinin etkileri giderilir. Bebekleri korumak için yaşanılan ortamın hijyenik kurallara uygun olması gerekir. Annenin bebeğin bakımını yapmadan kendi hijyen bakımını yapması gerekir. Ellerini düzenli yıkılarak bebeğin bakımı yapılmalıdır. Bebeğe yedirilen meyvenin veya sebzenin doğru şekilde yıkanması, gerekirse sirkeli suda bekletilerek içerisinde bulunan mikropların öldürülmesi gerekir. Bu süreç içerisinde bebeklerin kullandığı oyuncakların veya emzik, biberon gibi eşyaların dezenfekte edilerek bebeğe verilmesi bebeklerde dizanterinin vücuttan atılmasını destekler.
" } ] }