{ "title": "Dizanteri Bulaşıcımı", "image": "https://www.dizanteri.gen.tr/images/Dizanteri-Bulasicimi-91.jpg", "date": "19.01.2024 02:56:10", "author": "dudu yıldız", "article": [ { "article": "
Dizanteri bulaşıcımı, sık karşılaşılan hastalıklar içerisinde yer alan dizanteri hastalığı bulaşıcı olması bakımından yayılma gösterir. İki çeşide ayrılan dizanteri basilli dizanteri ve amipli dizanteri olarak ikiye ayrılır.

Dizanteri türleri

Amipli dizanteri, bulaşıcı olmasının yanı sıra sinsi olarak vücutta bekleme yaparak yayılmaya başlar. Genellikle tropikal ülkelerde sıklıkla görülürken; bebeklerde ölüme sebebiyet verdiği belirtilmektedir. Kanlı ishal, yüksek ateş, mineral kaybı, karın ağrısı, karına şişlik oluşumuna neden olur.

Basilli dizanteri, bulaşıcı olarak tanımlanırken; karın ağrısı, ishal, kanlı ishal, ağır enfeksiyonlar, göz problemleri yaşanmasına sebebiyet verir. Vücut su kaybı yaşadığı için sağlıklı şekilde görevini yerine getiremez.

Dizanterinin bulaşma sebepleri, dizanteri hijyenik olmayan ortamlardan bulaşma özelliği gösterir. Özellikle yiyeklere dokunan kişinin ellerinde bulunan dizanteri mikrobunun başkasına temas etmesiyle bulaşma meydana gelir. Sineklerde bulunan dizanteri sebebiyle de insanlara bulaşabilir. Taşıyıcı olan kişilerden yayılma özelliği gösterir. Vücuda direkt temas yoluyla veya öpüşme sebebiyle girdiği belirtilirken direkt bulaşması sağlanır. Kişilerin bardak, çatal, kaşık, para, musluk gibi alanlardan bulaştığı belirtilir. Dizanteri hastalığının basit şekilde geçirenler ayatta iken atlatırken hastalığın yayılmasına sebebiyet verir. Hafif olarak atlatan kişiler daha tehlikeli durumdadır. Hastalığı hiçbir belirti vermeden geçiren dizanteri hastaları ise dokundukları her şeye dizanterinin bulaşmasına sebebiyet verir.

Dizanteri bulaşıcımı, dikkat edilmesi gerekenler
" } ] }