{ "title": "Dizanteri Hastalığı", "image": "https://www.dizanteri.gen.tr/images/Dizanteri-Hastaligi-13.jpg", "date": "19.01.2024 03:21:44", "author": "Mutlu Çalış", "article": [ { "article": "Dizanteri Hastalığı; bulaşıcı bir hastalık olan dizanteri hastalığı bakteriyel, paraziter veya viral bir hastalıktır. Hastalık çok bulaşıcı bir hastalık olup genellikle kanlı ishalle seyreden bir hastalıktır. Sıcak bölgelerde bu hastalık sıklıkla görülür.

Dizanteri hastalığı belirtileri nelerdir?
Dizanteri hastalığı genellikle şiddetli ishal ile seyreden bir hastalık olduğundan, vücut aşırı sıvı kaybına uğrar. Aşırı sıvı kaybı vücut direncinin bozması yanında halsizlik ve baş ağrısına da sebebiyet vermektedir. Dizanteri hastalığında vücut sıvı dengesine dikkat edilmeli, ishal ile aşırı sıvı kaybının yanında sıvı elektrolit kaybından dolayı denge en kısa sürede tekrardan sağlanmalıdır. Dizanteri hastalığına sebep olan etmenler arasında çevresel bulaşmalar dikkati çeker. İyi yıkanmamış yiyeceklerin vücuda alınmasının yanı sıra ellerin yemeklerden önce yıkanmaması dizanteri hastalığına sebebiyet vermektedir. Özellikle yeşil bitkilerden marul, lahana, maydanoz gibi sebzelerin iyi yıkanmaması sonucu paraziter yumurtalarını vücuda almamızda önemli faktör oluşturur. Parazit yumurtaları bağırsaklara yerleşip burada gelişip üreyerek ile kanlı ishale neden olmaktadır. Bu nedenle gerek içme suyu temizliğine gerekse el ve gıda temizliğine önem göstermeliyiz.

Dizanteri hastalığı çeşitleri
Dizanteri hastalığı, mikroorganizmanın kaynağına göre iki çeşittir. Bunlardan amipli dizanteri dediğimiz hastalıkta, Entamoeba histolytica adlı bir protozon tarafından oluşturulmaktadır. Dizanteri hastalığının bir çeşidi olan basilli dizanteri ise shigella dysenteria türü bir bakteri sebebiyet vermektedir. Bu iki tür dizanteri çeşidi de yüksek ateşe, şiddetli karın ağrısına ve kanlı ishale sebebiyet vermektedir.

Dizanteri hastalığı tedavi şekilleri
Dizanteri hastalığının tedavisinde ishale bağlı oluşan sıvı kaybının yerine koyulması gereklidir. Hastaya serum verilerek ve bol bol sıvı gıdalar içilerek sıvı kaybının tamamlanması amaçlanır. Hastalığı oluşturan mikroorganizmanın türüne göre antibiyotik ya da paraziter ilaç tedavisine başlanır. Bir hafta ilaç tedavisi şarttır. Sıvı kaybı ile kaybedilen vitamin ve minerallerin de geri vücuda verilmesi gereklidir. Bu amaçla vitamin ve mineral tabletler destekleyici olarak alınmalıdır. Dizanteri hastalığı çok bulaşıcı bir hastalık olduğundan, Hasta kişiler ile temasta bulunmamak ve kişisel eşyalarını kullanmamak gerekir.
" } ] }