{ "title": "Dizanteri İyileşme Süresi", "image": "https://www.dizanteri.gen.tr/images/Dizanteri-Iyilesme-Suresi-56.jpg", "date": "19.01.2024 06:07:10", "author": "Esin Gödekmerdan", "article": [ { "article": "Dizanteri İyileşme Süresi, dizanteri bakterilerin neden olduğu kendini ishal ile gösteren, bağırsakta yaralanmalara neden olan bulaşıcı bir hastalıktır. Yaşlıların, çocukların ve bebeklerin bağışıklık sistemleri zayıf olduğundan daha çok bunlarda bu hastalığa rastlanır. Dizanteri çok ağır bir hastalıktır ve ölümle sonuçlanabilir. Pis su içinde mikroplar barındırdığından, kirli su içenlerde, hijyene önem vermeyenlerde el ve vücut temizliğini yeterince yapmayanlarda dizanteri hastalığına rastlamak mümkündür. Dizanteri kirli ve zararlı sular ile sulanan meyve ve sebzelerin üzerinde kalabilir. Eğer sebze ve meyveler yeterince yıkanmaz ise bunları tüketir iken mikropları da tüketmek mümkündür. Bağırsaklara yerleşen bakteriler bağırsaklara sürekli zarar verirler. Dizanteri amipli dizanteri veya basilli dizanteri şeklinde görülür. Amipli dizanteri iki ile üç hafta içerisinde ortaya çıkar iken basilli dizanteri bir hafta içerisinde kendisini gösterir. Dizanteri iştahsızlıktan kaynaklı yemek yiyememe, karın ağrıları, baş dönmesi ve halsizlik, yüksek ateş, kanlı ishal, mide bulantısı ve kusmalara neden olmaktadır.

Dizanteri İyileşme Süresi
Dizanteriye yakalanmamak için kaynak suları kaynatılarak içilmelidir. Bunun sebebi mikropların yüksek ısılara dayanıksız olmasıdır. Dizanteri bakterilerden kaynaklanan bir hastalık olduğu için antibiyotik kullanımı yapılmalıdır. Mikropları bağırsaklardan atmak çok zordur. Bağırsaklara yerleşen dizanteri mikrobu bağırsaklarda ya kitleler oluşturur ya da bağırsakları parçalar. Fark edilmediği takdirde özellikle karaciğer olmak üzere diğer organlara da bulaşır ve yayılma gösterir. Dizanteriden korunmak için tüketilecek yiyecekler iyi pişirilmelidir çiğ kalmamalıdır. Yiyecekler temizliği tam olan hijyenik alanlarda muhafaza edilmelidir. Yemeğin pişirildiği alan olan mutfağın her gün temizlenmesinde büyük yarar vardır. Yiyecekler açık ortamda bırakılmamalıdır böcek veya sinek gibi haşerelerin yiyeceklerle teması da dizanteri mikrobunun bulaşmasına neden olabilir. Eller sürekli anti bakteriyel sabunlarla yıkanıp bol su ile durulanmalıdır. Dizanteri daha çok içme suları ile bulaşır. Afrika'da temiz su bulmak zor olduğundan dizanteri hastalığına en çok Afrika'da rastlanır.
" } ] }