{ "title": "Dizanteri Mikrobu", "image": "https://www.dizanteri.gen.tr/images/Dizanteri-Mikrobu-58.jpg", "date": "19.01.2024 09:39:24", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Dizanteri Mikrobu, Afrika bölgesinde oldukça yaygın olan dizanteri mikrobu tedbir alınmaması halinde kişinin sağlığını olumsuz etkileyecek bir hastalık etkenidir. Dizanteri çoğunlukla kalın bağırsakta ishalle birlikte görülen salgın bir hastalık türüdür. Çoğunlukla gelir düzeyi düşük belgelerde sağlığına dikkat etmeyen kişilerde görülmektedir. Dizanteri mikrobu vücuda girdikten sonra organlar üzerinde ciddi yıkımlara sebep verebilmektedir. Bununla birlikte hastalık ve mikroplara karşı dirençsiz olur küçük çocuk, bebek ve yaşlılarda oldukça fazla görülmektedir. Dizanteri mikrobu vücuttan atılmaması halinde ölümle sonuçlanacak ciddi sorunları doğurabilmektedir.

Dizanteri Mikrobu Belirtileri Nelerdir?

Bir kimsede mide bulantısı, kusma, ateşlenme, sık sık ishal ve bağırsak bölgesinde ağrılar oluşmakta ise dizanteri mikrobunun vücutta bulunduğunun kanıtı niteliğindedir. Bu belirtiler ve ağrıların şiddeti dizanteri mikrobunun kuluçka döneminden çıkıp, çıkmadığı hakkında bilgi verilmektedir. Dizanteri mikrobu temiz yıkanmamış besin ve kirli su tüketilmesinden dolayı kolaylıkla bulaşan bir mikrop türüdür. Dizanteri mikrobu okul, tuvalet ve bataklık bölgelerinde oldukça fazla bulunabilmektedir. Bu nedenle kişi toplu ve ortak kullanım alanlarında dizanteri mikrobu etkilerine maruz kalmaması açısından sağlığına dikkat etmek zorundadır. Dizanteri mikrobunun birçok farklı türü bulunmaktadır. Bu farklı dizanteri mikrobu türlerinin insan sağlığı üzerindeki etkileri farklı şekilde sıralanır.

Dizanteri Mikrobu Türleri
Dizanteri Mikrobu Etkileri Nasıl Önlenir?

Dizanteri ciddi bir rahatsızlık türü olması nedeniyle hastalık kuluçka sürecinde antibiyotik tedavisi sayesinde kısa sürede tedavi edilir. Ancak hastalık ilerlemiş ise yapılacak tahlil ve tetkikler sonrasında dizanteri mikrobu etkileri tespit edilir. Akabinde ilaç ve serum tedavileri başlar ve hasta dinlenmesi sonrasında 7-15 gün sonrasında sağlığına kavuşur. Bu dönemde terleme ve boşaltım sistemi sayesinde dizanteri mikrobu vücuttan atılır. Dizanteri mikrobuna maruz kalan kişi dinlenme ve doktorun belirlediği tedavi yöntemine harfiyen uymalı. Beklenmeyen bir durum halinde konu Uzman hekime bildirilmelidir.
" } ] }