{ "title": "Dizanteri Nedir", "image": "https://www.dizanteri.gen.tr/images/Dizanteri-Nedir-17.jpg", "date": "23.01.2024 06:31:31", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Dizanteri Nedir, Dizanteri, bulaşıcı bir hastalıktır. Kendini ishalle beraber gösterir. Dizanteri kalın bağırsakta yolunda gitmeyen durumlar yüzünden ortaya çıkar. Bulaşıcı bu hastalık bebeklerde, yaşlı kişilerde ve küçük çocuklarda oldukça tehlikelidir bir an önce tedavi edilmelidir. Eğer erken tedavi edilmezse ne yazık ki ölümle sonuçlanır.

Dizanteri Belirtileri Nelerdir?
Kişinin bağışıklık sistemini zayıflatır bağırsak hastalığı olduğundan dolayı bağırsak kanseriyle eş değerde bir hastalıktır. Bu hastalıkta erken tanı ve teşhis oldukça önemlidir.

Dizanteri Nedir, Sebepleri Nelerdir?

Bu ölümcül hastalığın en büyük nedeni iyi yıkanmayan sebze ve meyveler en önemlisi de kirli sulardır. Hem bulaşıcı hem de oldukça tehlikeli olan bu hastalığa yakalanmamak için hijyene çok ama çok dikkat etmeniz gerekir.

Dizanteri Nasıl Bulaşır?

Bu tehlikeli hastalık iyi yıkanmayan gıdalar ve kirli su içildiğinde vücuda girer ve bağırsakları içten içe bitirir. Dizanteri bulaşıcı bir hastalıktır özellikle de okul gibi kalabalık yerde dizanteri hastalığının bulaşması için en uygun ortamdır. Dizanteri hastalığının iki türü vardır bunlar;

Basilli Dizanteri: bu mikrop vücuda girdikten iki ya da yedi gün sonra bazı belirtilerle kişiyi rahatsız etmeye başlar. Özellikle de kara sinekler bu mikrobu taşırlar. Basilli dizanteri hastalığı kendini şu belirtiler ile belli eder;
Bu hastalık bulaşıcı bir hastalıktır eğer kişide bu belirtiler varsa yapılması gereken ilk şey kişiyi diğer kişilerden uzak tutmaktır. Eğer kişi bir başkası ile yakın temas halinde olursa diğer kişide de aynı belirtiler görülür.

Amipli Dizanteri: bu mikrop vücuda girdikten on ya da yirmi bir gün sonrasında kişiyi rahatsız edici belirtilerle kendini belli eder. Amipli dizanteri hastalığının belirtileri ise şunlardır;
Dizanteri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dizanteri hastalığı göz ardı edilmemesi gereken bir hastalık. Mutlaka bu hastalığa yol açan sebeplerin araştırılarak uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir. Antibiyotik ilaçlar kullanmanız gerekir. Eğer belirtiler çok şiddetli ise antibiyotik kullanımı artırılır. Doktorunuz uygun tedavi yöntemiyle tedaviye hiç aksatmadan devam eder. Dizanteri hastalığı bebek, yaşlı ve küçük çocuklarda görülmekte ise mineralle sıvı kaybını karşılamak için gerekli takviyeleri almanız gerekir.
" } ] }