{ "title": "Dizanteri Tedavisi Kaç Gün Sürer", "image": "https://www.dizanteri.gen.tr/images/Dizanteri-Tedavisi-Kac-Gun-Surer-37.jpg", "date": "20.01.2024 08:13:39", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Dizanteri tedavisi kaç gün sürer; dizanteri safhası 2. Safhada ise tedavi süresi 10 veya 15 günü bulmaktadır. 10 veya 15 gün içerisinde hasta normale dönmeye başlamaktadır. Eğer dizanteri hastalığı 1. Safhada ise 7 veya 10 gün içerisinde iyileşmektedir. 1. Safhada olan hasta tedavi edilmez ise 2. Safha ortaya çıkar ve iyileşme süresi daha uzun sürmektedir.

Dizanteri, virüs ve bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyon rahatsızlığıdır. Dış etkenler sebebi ile vücuda giren bakteri ve virüsler ince bağırsak duvarlarına yapışarak enfeksiyona sebep olmaktadır. Dizanteri gelişmiş ülkelerde görülmemektedir fakat az gelişmiş ülkelerde daha sık görülmektedir. Dizanteri rahatsızlığı ortamların temiz olmamasından dolayı kolayca insanlara geçmektedir ve hızla çoğalarak, çok önemli hastalıklara neden olmaktadır.

Dizanterinin çeşitleri

En çok karşılaşılan formu, amipli dizanteridir. Daha az rastlanılan formu ise basili dizanteridir. Her iki şeklide bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlardır.

İlk belirtileri ani üşüme ve yüksek ateş ile ortaya çıkmaktadır. Özellikle geceleri hastanın ateşi daha fazla artmaktadır fakat sabahları ateş azalmaktadır. Hastalığın ileri safhalarında hastanın hareketi tamamen azalmaktadır ve yarı baygın şeklindedir.

Dizanteri tedavisi kaç gün sürer ve aşamaları nelerdir?

Dizanteri hastalığı çok şiddetli ise tedavisinin mutlaka hastanede yatırılarak yapılması gerekir. Enfeksiyonun bağırsaklarda olması, hastanın beslenmesini engelleyecek ve iyileşmesini geciktirecektir. Özellikle hastanın kalorisi yüksek, küçük lokmalar halinde yiyecekler ile beslenmesi gerekmektedir. Bu durumda dahi beslenemeyen hastaların damar yolu ile beslenmesi sağlanmaktadır. Bağırsaklardaki enfeksiyonu oluşmasını engelleyen antibiyotik çeşitleri kullanılmaktadır. Antibiyotik tedavisi 10 veya 15 gün arası sürmektedir. Hastanın tamamen iyileşmesi bir ay içerisinde olmaktadır.

Daha hafif dizanteri rahatsızlığı olan hastanın hastaneye yatmasına gerek yoktur ve tedavisi evde yapılmaktadır. Tedavisi 7 veya 10 gün sürmektedir. Fakat bazı hastalarda iyileşme olduktan sonra 15 gün sonra hastalığın tekrar başlama olasılığı vardır. Hastada tekrar belirtiler başlayabilmektedir. Bunlar; yüksek ateş, karın ağrısı, idrar yolu iltihabı, kalp atışında hız, omurga enfeksiyonları ve zatürredir.
" } ] }