{ "title": "Kanlı Dizanteri", "image": "https://www.dizanteri.gen.tr/images/Kanli-Dizanteri-46.jpg", "date": "21.01.2024 23:20:40", "author": "Münire Taş", "article": [ { "article": "Kanlı Dizanteri, karın ağrısı, dışkı yerine mukus ve kan çıkması ile seyreden hastalığa kanlı dizanteri denir. Başlangıç kuluçka süresi takiben ani olarak halsizlik, kusma baş ağrısı, ateş ve titreme ile ishal görülebilir. Ağır seyretmesi halinde enfeksiyonların, göz iltihabı, nörit belirtileri ve bacak eklemlerin de şişme gibi şikâyetler görülebilir. Hastalık ilerledikçe dil şişmeye, renk değiştirmeye başlar ve idrarda yanma, tansiyon düşüklüğü görülmektedir. Bağırsaklarda gaz birikir, mide ve bağırsakta sindirim sorunları başlar. Çocuklarda kanlı dizanteri belirtileri daha farklıdır. Huzursuzluk, durgunluk ve havale geçirme, su kaybı belirtileri oldukça fazla görülür. Çocuklarda ve yaşlılarda, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde kanlı dizanteri dikkatle takip edilmesi gerekir.

Kanlı Dizanteri Nasıl Bulaşır?

Mikropların neden olduğu kanlı dizanteri, yurdumuzun her bölgesinde görülebilen, önlem alınmadığı takdirde salgınına sebep olabilen, kaynağı insanlar olan bir hastalıktır. Hastaların kullandığı kaşık, tabak, bardak, havlu gibi özel eşyaları ortak kullanmak bulaşma olasılığı yüksektir. Hastalığın seyri her insanda farklılık gösterebilir. Bu sebeple kanlı dizanteri hafif geçirilmiş olsa da hastalığın bulaşmaması için tedbir olmak gerekir. Hiçbir belirti göstermeyen dizanteri mikrobu taşıyan insanlar da olabilir. Bu taşıyıcı kişiler gıda sektöründe hizmet vermeler doğru değildir. Ayrıca pişmeden çiğ olarak tüketilen meyve, sebze ve içilen içecekler yolu ile hastalık kolayca bulaşabilir. Yaz aylarında denize dökülen lağım ve atık maddelerden​ bulaşması mümkündür. Kronik hastalığı olanlar, çocuklar, yaşlılar ve hamilelerde kanlı dizanteri ağır seyredebilir.

Kanlı Dizanteri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hasta istirahat etmeli, bol su tüketmeli, posa bırakan yiyecekler verilmemesi gerekir. Limonata verilerek C vitamini takviyesi yapılmalıdır. Pirinç çorbası ile beslenmesi ve yemekten sonra gereken ilaçlar verilmelidir. Şiddetli karın ağrısına karşı karın bölgesine sıcak su torbası ve termofor koymak gerekir. İshal azaldığı zaman et köftesi, pirinç ve patates püresi ve vitamin takviyesi yapılmalıdır. Tedavide ilaç olarak Uzman doktorlar tarafından tavsiye edilen ilaçlar kullanılmalıdır.

Kanlı Dizanteriden Korunmak

Hastalarla yakın temastan kaçınmak gerekir. Kanlı dizanteri bakterisi taşıyan kişiler yemek ve gıda sektöründe hizmet vermemelidir. Çiğ tüketilecek meyve ve sebzeler temiz su ile iyice yıkanması gerekir. İçilecek süt iyi kaynatılması veya pastörize edilerek tüketilmelidir. Ayrıca lavabolar ve tuvalet musluklarından içmek ve yemek pişirmek için su kullanmak doğru değildir. Yemekleri kara sineklerden korumak gerekir. Güvenilir su kullanmak gerekir ve temiz olmayan yerlerde denize girmek doğru değildir.
" } ] }